Ik ben rechts dus niet creatief

Follow us
Scrollen

“Linkshandige mensen zijn creatiever.” Tenminste… dat zegt men altijd toch? Als ik ons gezin als voorbeeld neem dan zit er een kern van waarheid in. Want 2 van ons zijn links en creatief (ik en mijn oudste) en de andere 2 zijn rechts en zo creatief als de gemiddelde excelsheet. Een grappig voorbeeld vind ik altijd de namen die de jongens hun knuffels geven. De oudste noemt zijn hond ‘Bluffy’ en zijn konijn ‘Kiki’. En dat zijn dan nog de minst creatieve namen. De jongste daarentegen noemt zijn panda ‘Panda’ en zijn konijn ook ‘Kiki’. Lekker duidelijk en overzichtelijk. 

Dit zegt Chat GPT erover

Maar is het nou echt zo? Zijn linkshandige mensen creatiever? Ik vroeg het aan onze vriend Chat GPT en die zei het volgende: “Het idee dat linkshandige mensen creatiever zouden zijn dan rechtshandige mensen is een populaire opvatting, maar de wetenschappelijke basis voor deze bewering is gemengd en niet eenduidig. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de relatie tussen handvoorkeur en creativiteit, en de resultaten variëren.

Verschillende onderzoeken, verschillende uitkomsten

Creatief Denken en Diversiteit van Denken: Sommige studies suggereren dat linkshandigen meer divers en creatief denken kunnen vertonen. Deels omdat linkshandigen vaak moeten navigeren in een wereld die is ontworpen voor rechtshandigen, wat het vinden van creatievere oplossingen voor dagelijkse dingen stimuleert.

Beroemde Creatieven: Er zijn veel beroemde linkshandige artiesten, muzikanten en schrijvers die bekend staan om hun creatieve prestaties. Dit heeft bijgedragen aan de perceptie dat linkshandigheid en creativiteit gerelateerd zijn.

Gebrek aan Consistente Resultaten: Hoewel sommige onderzoeken kleine verschillen hebben gevonden in de creativiteitsscores tussen links- en rechtshandigen, zijn deze resultaten vaak niet consistent. 

Complexiteit van Creativiteit: Creativiteit is een complexe eigenschap die door veel meer factoren wordt beïnvloed, waaronder genetica, omgeving, opvoeding en persoonlijke ervaringen.

Neurologische Basis: De hersenen van linkshandigen zijn soms anders georganiseerd dan die van rechtshandigen, wat zou kunnen bijdragen aan flexibeler denken.

Iedereen is creatief

Dus. We weten het niet. Nog niet tenminste. Dus tot we het wel weten blijf ik bij mijn eigen kleine onderzoeksgroep en de resultaten die daaruit komen. Linkshandige mensen zijn zeker creatiever van nature. Maar dat wil niet zeggen dat je niet creatief kunt zijn als je rechts bent. Want iedereen is creatief. Lees dit maar eens. En juist het stimuleren van creativiteit zorgt voor nieuwe inzichten, andere oplossingen, innovatie. You name it. Dus of je nou wel of niet creatief denkt te zijn: probeer dingen eens anders te doen. Want echt: er zijn zoveel meer wegen die naar Rome leiden. En onderweg zie je elke keer weer iets nieuws. 

Andere interessante inzichten

Meer informatie
of kennismaken?

Bel 085 400 49 85 of mail naar info@strategyconnectors.nl.
Maar je mag natuurlijk ook het contactformulier gebruiken. You choose!