Waarom innoveren zonder creativiteit zo moeilijk is

Follow us
Scrollen

Innovatie en creativiteit gaan hand in hand. Of: zonder creativiteit is innovatie niet mogelijk. Maar, waarom is dat eigenlijk zo? Om dat te begrijpen is het handig om te snappen hoe onze hersenen werken. En dat dan gewoon in Jip en Janneke taal omdat we niet morgen allemaal neurowetenschappers hoeven te zijn toch 😉

Zo werken onze hersenen

Gaan we. De hersenen bestaan uit 3 delen die elk een eigen functie hebben. 

Het reptielenbrein dat zorgt voor de basisfuncties van ons lichaam en instinctief gedrag. Dit deel van onze hersenen heeft eigenlijk 1 doel: onszelf veilig en in leven houden. Het is gemaakt voor routines en herhaling. 

Het limbisch systeem is jonger dan het reptielenbrein. Hier zitten emoties en het geheugen. Het reguleert vitale fundaties, verwerkt emoties, maakt herinneringen en slaat leermomenten op. 

En dan tot slot de neocortex. Het deel van de hersenen wat zich het laatst heeft ontwikkeld en waar taal en communicatie in opgeslagen is. Evenals fantasie en creativiteit.. Zelfbewustzijn en probleemoplossend vermogen. Dit deel van onze hersenen verwerkt onze waarnemingen, maakt plannen en communiceert. 

Deze 3 onderdelen van de hersenen werken nauw met elkaar samen. Je reptielenbrein zorgt voor alle automatische en instinctieve handelingen en reacties en is gericht op zelfbehoud. Bescherming. Het limbisch systeem voegt hier emoties en verlangens aan toe en de neocortex maakt dat we complexe dingen kunnen ontrafelen, kunnen communiceren en nieuwe plannen kunnen maken. 

Patronen en verbanden zien

Wij zijn genegen om patronen en verbanden te zien. En als die er niet zijn proberen we ze aan te brengen door te kijken naar dingen die erop lijken. Dat gaat volledig automatisch. Hoef je niks voor te doen dus 😉 Maar… dit maakt het voor ons wel lastig om nieuwe dingen te doen. Om te veranderen. Om te innoveren. Omdat we dus snel genegen zijn om terug te kijken naar hoe het altijd ging. Als je dingen anders wilt doen, is het dus belangrijk om hier bewust bij stil te staan. Tijd voor te maken. Want – hoe was het ook alweer – als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. 

Ander resultaat – andere aanpak

En dat is precies de reden dat ik er in mijn workshops altijd voor kies om dingen anders te doen. Om creatieve werkvormen te gebruiken. Om vragen te stellen die je misschien normaal niet stelt. Want andere manieren, geven anderen oplossingen. En als je wilt innoveren, als je wilt veranderen, als je vooruit wilt bewegen is dit de meest effectieve manier. Het is niet voor niks dat ik beloof dat het in 1 dag kan 😉

Andere interessante inzichten

Meer informatie
of kennismaken?

Bel 085 400 49 85 of mail naar info@strategyconnectors.nl.
Maar je mag natuurlijk ook het contactformulier gebruiken. You choose!